Rääkkylän rustokorvien korkonimiä

Rääkkylässä oli kerätty rääkkyläläisten korkonimiä, eli lisänimiä jo 1950-luvulla. Listaa lienee koonnut silloinen kunnansihteeri Toivo V. Huotari. Nimet oli aikanaan kirjoitettu koneella listaksi ja sitten jollakin tekniikalla monistettu, tämä tapahtui aikana ennen tietokoneita. Listan otsikko on: ”RUSTOKORVIEN eli rääkkyläläisten lisänimiä vv. 1900-1958”.

Rääkkyläläislähtöinen Eino Pitkänen oli myös koonnut rääkkyläläisten lisänimiä ja hän oli tallettanut Excel-muotoon korkonimilistan, jossa on viitisensataa nimeä, ja hän oli yhdistänyt omaan listaansa tuon edellä mainitun koneella kirjoitetun listan.

Vanhoja koneella kirjoitettuja listoja, joita oli monistettu 10 kappaletta, oli käsitelty joissain tilaisuuksissa ja listoihin oli kirjoitettu lisää nimiä ja tulkintoja kirjatuista nimistä. Kuka, missä ja milloin näitä listoja käsitteli, on jäänyt unholaan.

Korkonimiä on useita satoja, osaan nimistä on kirjattu henkilön oikea nimi, kylä ja selite sille, mistä korkonimi on peräisin. Osassa on vain pelkkä korkonimi. Osalle korkonimiä on eri selityksiä ja korkonimen haltijaksi on nimetty eri henkilöitä.

Korkonimilistoja käsiteltiin Rääkkylä-päivänä 25.11.2024 kunnantalon valtuustosalissa pidetyssä ad hoc -palaverissa. Paikalla oli osa Rääkkylä-Seuran hallituksesta ja muutamia asiasta kiinnostuneita historiatilaisuuteen osallistuneita. Mietittiin mikä olisi hyvä ja toimiva tapa vetää yhteen nimilistat. Työryhmäksi asiaa hoitamaan sovittiin Aune Laakkonen, Matti Kettunen ja Erja Moore. Kaikki listat yhdistetään yhteen tiedostoon. Korkonimet kirjoitetaan edelleen aakkosjärjestykseen. Kun kaikki nimet on kirjattu yhdelle listalle, aletaan käydä niitä läpi eri tahojen kanssa – kuitenkin niin, että päivitetään jatkossa vain yhtä listaa, tehdään siihen lisäykset ja poistot. Loukkaavat nimet ja selitykset poistetaan (esim. ilotyttö). Kylittäin on tiedossa henkilöitä, jotka vielä muistavat korkonimiin liittyviä tarinoita, ja heihin ollaan yhteydessä.

Kunhan perustyö on tehty, voidaan pitää yleisötilaisuus ja jättää lista luettavaksi kirjastoon, jossa rääkkyläläiset voivat tutustua siihen ja jättää omat lisäyksensä ja korjausehdotuksensa. Ja sitten kun alkaa olla valmista, Rääkkylä-Seura julkaisee korkonimet kirjana. Näin tallennamme Rääkkylän historiaa ja kulttuuriperintöä jälkipolville.